Tips till billig och bra värmepump

Här kommer vi med olika tips på hur du kan få ner priset på din värmepump, men också vad du ska tänka på för att ändå få en värmepump som håller hög kvalitet.

1. Utnyttja kampanjer och erbjudanden

sedlarNaturligtvis är det även kampanjer och erbjudanden på värmepumpar ibland och detta kan du utnyttja. Genom att köpa din värmepump som en del av en kampanj eller ett erbjudande kan du dels få ner priset, men kanske också få något extra på köpet.

– Kampanjer och erbjudande hos Polarpumpen

2. Köp din värmepump på internet

Nästan alla produkter man köper är billigare i en e-butik. Detta gäller även värmepumpar. Genom att köpa din värmepump i en e-butik kan du få ner priset, eftersom återförsäljaren inte har några dyra butiker. Dessutom når man en mycket större marknad med en e-butik, och då kan man säljer mer kan man pressa priserna.

– Polarpumpen har billiga värmepumpar i sin e-butik

3. Se till att du får både värmepump och installation

Om du köper både värmepumpen och installationen samtidigt slipper du tråkiga överraskningar. Köper du värmepumpen billigt, kan du senare få problem med att hitta någon som vill installera till ett bra pris.

4. Utnyttja ROT-avdraget till installationen

Genom att utnyttja ROT-avdraget för installationen,  får du även ner priset på din värmepumpsinstallation och lyckas inte endast få ner priset på din värmepump. Med ROT-avdraget kan du dra av 30 % av arbetskostnaden för installationen och det blir en ännu billigare affär.

– Läs mer om ROT-avdrag

5. Köp en ny värmepump

Man kan hitta billiga värmepumpar på nätet, just för att de är begagnade. Värmepumparna har förbättrats väldigt mycket de senaste åren och du sparar därför mer i längden med en ny värmepump, än med en värmepump som är 5 år gammal.

En billig luft-luftvärmepump6. Kanske är förra årets värmepumpsmodell ok?

Samtidigt som värmepumpar utvecklas mycket, är kanske inte skillnaden mellan detta årets modell och förra årets så stor. När de nya modellerna kommer, brukar priset sänkas på den föregående modellen. Köper du därmed fjolårets modell är den oftast billigare än den nyaste.

7. Satsa på en värmepump av kvalitetsmärke

Att köpa samma värmepump fast billigare, det är smart. Att däremot köpa ett mycket billigt märke, bara för att spara pengar, lönar sig sällan i längden. Det finns helt enkelt ganska gott om dåliga värmepumpar på marknaden, som inte levererar vad de utlovar.

– Här kan du läsa mer om att välja märke på värmepump

8. Värmepumpen ska vara Norden-anpassad!

Det där med billiga märken hänger ibland ihop med att värmepumparna inte är Norden-anpassade och värmepumpen förmodligen inte klarar av en svensk vinter. Av denna anledning är det också riskabelt att köpa värmepumpen utomlands. Vissa värmepumpar är inte bara Norden-anpassade utan speciellt utvecklade för nordiskt klimat och levererar extra bra och håller längre.

9. Jämför priser på värmepumpar

Det är alltid en god idé att jämföra priser mellan olika återförsäljare. Genom en jämförelse kan du enkelt hitta var du kan köpa samma värmepump till det lägsta och mest förmånliga priset. Så länge du får samma värmepump, kan du bara spara pengar genom att köpa den hos rätt återförsäljare. Kom bara ihåg att det lägsta priset inte är allt. Se till att du får en kvalitetspump billigt.

10. Vilken garanti får du på värmepumpen?

Garanti är egentligen ett kapitel för sig och kan påverkas av en rad olika faktorer. Det kan vara idé att kontrollera vilken garanti du får på din värmepump. Längre garanti är alltid en trygghet och kan vara värt lite extra. En lång garanti väger också tyngre från ett stabilt företag, som förväntas finnas kvar i många år. Så även om din värmepump är billig – kanske den inte blir det i längden utan en bra garanti.

11. Unna dig en lagom kraftig värmepump

Många vill ha en så billig värmepump som möjligt och tänker inte så mycket på den besparing man kan göra i längden. Om du köper en för svag värmepump kommer du inte att göra en lika stor besparing och om värmepumpen ofta går på högvarv slits den snabbare och blir i slutändan inte en billig affär. Du kanske måste betala en extra tusenlapp när du köper din värmepump, men har förmodligen sparat in den redan efter några månader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.