Varning! Tänk på detta när du letar billig värmepump

När man är på jakt efter en billig värmepump, är det vissa fallgropar man bör försöka undvika. Därför har vi här samlat en lista med varningar. Man kan få en värmepump till riktigt bra pris, men det är samtidigt viktigt att du får en bra värmepump. Annars kan det som verkade vara en billig affär bli dyrare på längre sikt.

varning röd

Varning 1: Värmepumpen ska vara Norden-anpassad!

I Norden har vi ett speciellt klimat, med mycket kyla och fuktighet. Många värmepumpar är anpassade efter dessa förhållanden och har bra avfrostning. Det är när det är kallt, som din värmepump måste fungera, för att du ska få en bra energibesparing. Norden-anpassade värmepumpar kostar vanligen lite mer, men det är helt klart värt det. Se till att din värmepump verkligen är Norden-anpassad!

varning gul

Varning 2: Undvik Quick Connect!

Billiga värmepumpar har ofta ett system som heter Quick Connect, Quick Connection eller liknande. Detta system marknadsförs med att det är förberett för en enkel installation och att systemet redan är förfyllt med köldmedium. Detta förekommer främst på billiga värmepumpar. Detta system medför många risker och du får helt enkelt inte en lika bra värmepump. Det lönar sig inte i längden.

varning röd

Varning 3: Köp en tillräckligt stark värmepump

Många som letar efter en billig värmepump, köper en värmepump som är för liten. En värmepump mår bäst om den inte måste gå på max hela vintern. En värmepump som måste slita hårt, slits fortare och du tvingas troligen att byta ut värmepumpen tidigare. Du får också en bättre besparing av en värmepump som är rätt dimensionerad. Det kanske kostar någon tusenlapp extra i inköp, men det lönar sig i längden.

varning gul

Varning 4: Välj en pålitlig återförsäljare!

Företag som säljer värmepumpar har en förmåga att poppa upp och sedan försvinna. Detta gäller i hög grad också om du köper din värmepump via installatören. En femårig garanti är inte mycket värd om företaget går i konkurs. Se till så att företaget vilar på en stabil grund! Det ska gå att kolla upp ett företags ekonomi och kreditvärdighet. Certifieringar kan också visa på att ett företag är pålitligt.

varning röd

Varning 5: Undvik okända märken!

Precis som med återförsäljare kan märken också komma och gå. Det finns många billiga och okända märken, främst från Kina. Dessa varumärken säljs ofta på byggvaruhus. Är det en värmepump av okänt märke med riktigt lågt pris, bör du vara misstänksam. Det finns märken som är kända för sin goda kvalitet och som helt enkelt är pålitliga. Välj ett pålitligt märke, sen kan du spara pengar genom att köpa värmepumpen online!